top of page

Recipient 2020

Chandra Sen Jakobsson

Hur ljuset faller på Södersjukhuset

Chandra Sen Jakobsson arbetar med lager av bilder. Hon ser sina målningar som serierutor, men ovanpå varandra i stället för bredvid varandra. Alla bilder som finns där kanske inte syns. Hennes arbete grundar sig i personliga narrativ, minnen och observationer men abstraherade och omformulerade. Sedan en tid tillbaka målar hon utsikten från sitt fönster. Hon får Stockholm Stay at Home Residency 2020 för att arbeta vidare på sin serie Södersjukhuset.

 

Chandra Sen Jakobsson om Södersjukhuset

”Jag är i en process där jag håller på att låta min konst bli en del av mitt liv istället för att anpassa livet efter konsten. Jag bor på ett berg med utsikt över Stockholms innerstad. Åt ena hållet ser jag en grön innergård, min nya ateljé och min dotters förskola. På andra sidan ser jag in mot stan. I horisonten ligger ett sjukhus, en gammal betonghög. Under de nio månader jag var gravid visste jag att jag skulle dit och föda. Jag såg på byggnaden med nya ögon. Den förändrades till något upphöjt. Det skarpa morgonljuset tydliggjorde hur byggnadskomplexet bestod av kuber. Vyn påminde mig om Vermeers View of Delft, Ivan Aguelis Moské II (min favoritmålning) och hur Carl Fredrik Hill målar himlen i sina landskapsmålningar. När min en vecka gamla bebis blev allvarligt sjuk var vi på sjukhuset i åtta dagar. Efter hans tillfrisknande såg jag igen på sjukhuset med nya ögon, och nu när jag är hemma med en bebis betraktar jag sjukhuset i alla dygnets ljus. Min måleriprocess är nu fokuserad på detta: Södersjukhuset. Jag arbetar med direkt observation, närbilder av fasaden i olika ljus från fönstret på BB, foton och minnen inifrån sjukhuset.”

Recipient 2021

Lisen Rosell

Betong, klass och kanske en räddad mamma-dotterrelation
Lisen Rosell skapar processbaserad scenkonst där metoder från teater och koreografi inspirerar varandra. Hon intresserar sig för begrepp som skräpkultur och ”god smak” och kopplar dem till feministiska teorier, kroppspolitik och klassmedvetenhet, alltid med humor som redskap. Hon får Stockholm Stay at Home Residency 2020 för att få tid att utveckla föreställningen Blomsterkiosken.

Lisen Rosell om Blomsterkiosken

”Jag har under större delen av mitt liv identifierat mig själv och mina föräldrar som arbetarklass, jag är den första av oss att göra en klassresa. Vår familjs historia har kantats av trasiga relationer med svårigheter att nå fram till varandra. Jag och min mamma har haft sporadisk kontakt de senaste tolv åren, och ingen alls de senaste fyra. Men så hände något som bröt isen. Hon hade släktforskat och kontaktade mig för att berätta om vad hon kommit fram till. Det visade sig att mormor var kusin med arkitekten Sigurd Lewerentz. Det gjorde att jag med nyfikenhet tittade närmre på hans arbete och plötsligt ser jag en oväntad ingång till att försöka lappa ihop min relation med mamma. Bland Lewerentz byggnader blev jag särskilt nyfiken på Blomsterkiosken i Malmö. Den bär på en motsägelsefullhet och en besynnerlig humor. Brutala hus väcker smakdomare i alla läger – grå betong kan reta gallfeber. Jag vill med Blomsterkiosken göra en föreställning där jag tar jag avstamp i ett så kallat finkulturellt objekt och krockar det mot min och min mammas samtal och praktiskt hantverksarbete med betong. Jag ser den personliga erfarenheten och de samtal som jag hoppas uppstår mellan mig och min mamma, som verktyg att komma åt frågor som är angelägna bortom henne och mig. Jag vill stimulera publiken till associativa tankar om hus, relationer och klass och jag vill bjuda in till brutala fantasier om naken och rå betong.”

bottom of page